How to arrive

13/06/2014

A POESÍA NA CONTEMPORANEIDADE: RETOS XENÉRICOS, IDENTIDADE E INCIDENCIA PÚBLICA

(Universitat de les Illes Balears, Universidade de Santiago de Compostela i Universidade de Vigo)
(LiCETC-POESPUBLIC)
Ponents / keynote speakers

Antònia Cabanilles
Antònia Cabanilles
És professora de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat de València, la seva investigació i les seves publicacions s'inscriuen dins d'aquests àmbits. Tres línies d'investigació permanents són: les poètiques autobiogràfiques i l'escriptura biogràfica (estudis sobre Jaime Gil de Biedma, Virginia Woolf o Joan Margarit); la semiòtica de l'espai (el paisatge i la construcció del personatge poètic, la narrativa de fronteres o la representació mediàtica d'Orient); l'anàlisi del discurs poètic (treballs sobre l'obra de Luis Cernuda, César Simón, Ingeborg Bachmann, Maria-Mercè Marçal o Teresa Pascual). Ha format part d'un grup de recerca dedicat a l'estudi de la representació de la violència de gènere en la literatura. Co-edita, amb Ana Lozano, Pèrdua. Revista electrònica de literatura comparada (www.uv.es/extravio) des de maig de 2005. D'entre les seves publicacions destaquen Metodologies de l'anàlisi de la imatge (1986), "Comparatisme i intertextualitat" (1987), La ficció autobiogràfica (1989), "Discurs poètic i narrativitat" (1992), "P. Medvédev / M. Bajtín: el concepte de gènere i la definició de la poètica" (1995), "Semiòtica de la cultura: models de autodescripció" (1997), "Cultura i gènere" (1997), "La memòria de l'oblit: Literatura i exili" (2000), "Índia en el visor: les rutines de la mirada mediàtica" (2002), Poesia i silenci (2007), "Fronteres que ens creuen" (2011).

Rosa Maria Martelo
Rosa Maria Martelo
Doctora en Lletres, especialitat en Literatura portuguesa, per la Facultat de Lletres de la Universitat de Porto (1996). Màster en Literatures Romàniques Modernes i Contemporànies per la Facultat de Lletres de la Universitat de Porto (1988). Llicenciada en Filologia Romànica per la Facultat d'Humanitats de la Universitat de Porto (1980). Rosa Maria Martelo és professora associada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Porto i investigadora a l'Institut de Literatura Comparada Margarida Llosa (Unitat d'R + D). Els seus principals camps de recerca se centren en la Literatura Moderna i Contemporània portuguesa, en la poètica dels segles XIX, XX i XXI i en la Literatura Comparada. En un treball més recent ha posat èmfasi en l'estudi de la poesia contemporània i en les interrelacions entre les arts (poesia / cinema). Algunes publicacions: Carlos de Oliveira e a Referência em Poesia (1998). Estudos de Poesia Portuguesa Contemporânea (2004), Vidro do mesmo Vidro – Tensões e deslocamentos na poesia portuguesa depois de 1961 (2007), A Porta de Duchamp (2009). Ha col·laborat en diverses publicacions jurídiques i en diverses revistes especialitzades com ara Relâmpago, Colóquio-Letras, Santa Barbara Portuguese Studies, Diacrítica, Cadernos de Literatura Comparada, Rivisti di Studi Potoguesi e Brasiliani, Scripta, entre d'altres.

Mary Modeen
Mary Modeen
Mary Modeen és artista i professora titular de Belles Arts i Art i Filosofia a la Universitat de Dundee. És professora de pregrau i postgrau, i supervisa estudiants de doctorat d'àmbit interdisciplinari. Els seus camps de reserca se centren en diversos aspectes com: la percepció com a procés cognitiu i interpretatiu, la filosofia (especialment els aspectes ontològics, estètics i metafísics del saber), i la investigació basada en el lloc que tendeix a connectar moltes d'aquestes preocupacions, amb atenció als valors culturals, la història i l'experiència encarnada. En aquest sentit, la seva investigació és generalment interdisciplinària i combina molts mètodes i enfocaments, a més de dirigir-se a molts públics diferents. Part d'aquest treball es presenta com a art creatiu, i una altra part es transmet a través de l'escriptura, de presentacions i de tallers. Coorganitza tres xarxes nacionals i internacionals de recerca: Mapping Spectral Traces (www.mappingspectraltraces.org), PLaCE Scotland, i a partir de 2012, Land2 (http://www.land2.uwe.ac.uk). Aquests tres grups de recerca són de caràcter multidisciplinari i cadascun parteix de la investigació place-based, encara que sovint impliquen equips de col·laboradors addicionals que treballen en projectes específics.

Marta Segarra
Marta Segarra
És catedràtica de literatura francesa i d'estudis de gènere a la Universitat de Barcelona, cofundadora i directora del Centre Dona i Literatura. Gènere, sexualitats, crítica de la cultura (2003-2013) i coordinadora de la Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i cultures en aquesta mateixa Universitat, així com investigadora associada al Centre d'Études féminines et d'études de genre de la Universitat Paris 8, on ha estat professora invitada en vàries ocasions. Ha publicat diversos llibres i nombrosos articles en el camp de la literatura escrita por dones, la crítica i teoria literària feministes i la literatura francesa contemporània, i ha editat diversos volums col·lectius. Dirigeix la col·lecció "Mujeres y Culturas" d'Icaria Editorial, és membre del Comitè de redacció de la revista Lectora i de l'Editorial Board de "Critical Studies" (Rodopi), i directora de la revista internacional Expressions Maghrébines. Va rebre el premi Icrea Acadèmia 2009.

No comments:

Post a Comment